Chelsea, 23 jaar oud, volgde een trainingsweek bij Academy Bartels met Calt’s Haydn F. Hadyn is een 11-jarige ruin van 1.83m met de afstamming Charmeur x Inspecteur. Een jaar geleden kocht Chelsea Haydn van haar instructrice Judith Huizinga. Judith startte Haydn succesvol in de PSG met goede scores.
Rijstijl en mindset aanpassen
Haydn is een paard dat om een bijzondere, rustige en vriendelijke manier van rijden vraagt en heel veel vertrouwen van zijn ruiter nodig heeft. Chelsea vertelt “Haydn is een erg bang paard, ik moest mijn hele rijstijl én mindset aanpassen aan hem. We werken nu echt samen op basis van 100% vertrouwen”. Het hele jaar hebben ze alleen maar op de basis gefocust en kleine wedstrijdjes mee gepakt om naar elkaar toe te groeien en een band op te bouwen. Nadat hier heel veel tijd in geïnvesteerd is, vliegt Chelsea samen met Haydn alle klasses door. Ze zijn samen in de Z1 begonnen en zijn nu ZZ-licht startgerechtigd.
Chelsea focust zich nog niet te erg op het hoge werk, omdat ze geen stappen wilt overslaan. Ze oefent dus fanatiek op haar eigen niveau en een niveau hoger: “Dat Haydn zo bang is, maakt het soms wel erg lastig, maar het maakt het daarentegen ook juist zó ontzettend mooi. Ik heb een hele bijzondere connectie met hem die ik voor geen goud had willen missen. Doordat ik altijd de instelling heb dat niets moet, lukt alles.”
Nieuwe inzichten
Dit was de eerste keer dat Chelsea bij iemand anders leste met Haydn. Ze heeft hiervoor wel van heel veel mensen les gehad, ook van heel veel mensen slecht les gehad. “Vroeger leerde ik in lessen trucjes om een oefening slim door te komen, waarbij het paard onder druk stond. Nu leer ik met veel gevoel rijden en echt op techniek te rijden.” Haar instructrice Judith had Haydn al meerdere keren meegenomen naar een trainingsarrangement bij Academy Bartels, dus dat maakte het iets minder spannend voor Chelsea om zich ook in te schrijven. Ze zegt “Iemand kun je wat leren in hun eigen perspectief en ik ben van mening dat je daar je eigen perspectief van moet maken”.
“Ik ben een jaar gaan sparen en nu zit ik hier!”
Chelsea kan nog steeds niet helemaal geloven dat ze hier is: “Ik ben een jaar gaan sparen, en nu zit ik hier. Ik maak van Imke haar ding, mijn ding. Judith lest ook bij Imke, dus het heeft een groot overkoepelend driehoek effect.” Toen Chelsea Haydn kreeg ontsond ontstond er een kantelpunt in haar leven. Toen dacht ze: “Ik wil anders met mijn paarden omgaan, ik wil dat ik het leuk vind en ik wil dat zij het leuk vinden. Je kunt echt wel een keertje doorvragen, maar je moet wel weer terug naar waar jij en je paard blij van worden. Ik doe hier gewoon echt mijn ding.”
Verwachtingen
Chelsea kwam naar de trainingsweek met het doel om te leren spelen met passage en piaffe op haar paard. Ze wil graag een gevoel bij deze oefeningen krijgen om dit spelenderwijs af en toe zelf op te kunnen gaan pakken thuis met haar paard. Daarnaast wilde ze ook graag wat verbetering brengen aan de pirouettes. Chelsea vertelt: “Ik heb aan alle bovenstaande onderdelen kunnen werken, dus mijn doelen van deze week zijn zeker behaald. Het is ontzettend leuk dat ze in de clinics die ze ons gaven, ook de arbeid pirouettes mee namen. Ze legde uit hoe je met een paard hier naartoe werkt, stapsgewijs, dit was dus echt heel leerzaam voor mij als aanvulling op mijn lessen”. Thuis werkt Chelsea vooral aan de basis. Imke heeft haar geholpen om wat meer gevoel te krijgen met het wat hogere werk. Ze zei: “We zijn nu net weer even op scherp gezet met veel nieuwe inzichten!”.
Workshops
Chelsea volgde 2 workshops tijdens haar trainingsweek: de workshop Ruitervoorkeuren en de workshop HorseBeat. Tijdens de workshop Ruitervoorkeuren kwam naar voren dat ze beweegt vanuit haar schouders en met haar grote spieren en op haar linker oog rijdt. Dit was een hele interessante bewustwording, omdat ze hier nog nooit eerder zo bewust mee bezig was geweest. Ze ontdekte ook dat ze tijdens het rijden haar borstbeen wat meer naar links zet als haar paard rechtsachter wat minder ondertreedt. Dit was een mooi voorbeeld van hoe ze elkaar hier soms in versterken, maar nu heeft ze de juiste tools om dit te doorbreken. Het was een fijne tip van de workshop om het stukje verfijning met elkaar te krijgen.
De workshop HorseBeat was ook een echte eyeopener, waarvan Chelsea dacht dat iets krachttraining was voor haar paard, bleek helemaal geen krachttraining te zijn voor haar paard: “Ik dacht dat hij van pirouettes erg moest zitten dat dit zwaar voor hem was en hij hier dus veel sterker van zou worden. Dit hebben wij getest. Mijn paard zijn hartslag verhoogt bij deze oefening helemaal niet, hieraan zagen we dus dat hem dit geen moeite kost.” Ze is zich dankzij deze workshop veel bewuster geworden over de intensiviteit van een training en het verschil tussen duur en kracht training bij haar paard.
Ik werk zelf onwijs hard om alles te kunnen betalen
Op de vraag of Chelsea een drempel voelde om hier te komen, antwoordde ze: “Ik voelde een héle grote drempel om hier te komen. Ik heb wel een bloedgaaf paard, maar ik ben wel maar een meisje van 23 jaar die alles alleen doet, zonder ouders die mee betalen of helpen, sponsor, etc. Ik werk zelf onwijs hard om alles te kunnen betalen. Normaal gesproken loop ik de hele week in mijn werkkleding of paardrijbroek rond. Deze week heb ik al mijn mooiste spullen bij elkaar geraapt: ik probeer gewoon net even wat netter voor de dag te komen, ik wilde elke dag iets anders moois aantrekken wat die dag zou matchen met Haydn. Ik was bang dat ik misschien buiten de groep zou vallen, maar maar het tegendeel is gebleken: ik voelde me al gelijk op mijn gemak en heb zelfs een vriendschap aan de trainingsweek over gehouden.”