Tijdens Horse Event Pro gaven Imke Schellekens-Bartels en Roos Dyson samen een clinic. Niet zomaar een clinic, maar een clinic over houding, zit & inwerking. Een van de belangrijkste onderwerpen als het aan Roos en Imke ligt.
Roos is zitcoach, gediplomeerd instructrice en gastdocente bij het Aeres trainingscentrum. Ook won ze de titel Hippisch Instructeur van het jaar 2022. Haar missie is om de correcte biomechanica van ruiter en paard meer ingeburgerd te krijgen in alle instructie en jurering.
Het effect van een goede zit
Het is een onderwerp waar nog veel onwetendheid over is. Het creëren van bewustwording is stap 1 in de richting van verbetering. Het hebben van een onafhankelijke zit tijdens het rijden lijkt misschien op het eerste oog eenvoudig, maar blijkt vaak toch in de praktijk een uitdaging. Met het ongestoord kunnen volgen van de beweging ontwikkel je jouw ruitergevoel en je rijtechniek. Wat uiteindelijk zorgt voor meer ontspanning en een prettigere samenwerking tussen jou en je paard.
Belemmering van bewegingsmechanisme
Volgens Roos Dyson, maar ook uit onderzoek blijkt dat mensen met hun zit de bewegingsmogelijkheden van het paard vaak onbewust belemmeren. Tijdens de clinic werd ook gesproken over de valkuilen van menig dressuurruiter; het bovenlichaam achterover, schouders naar achteren en de hakken uitgedrukt. Iets wat we allemaal ook vaak te horen hebben gekregen. Toch blijkt in de praktijk dat deze aangeleerde houding vaak leidt tot bewegingsbeperking bij het paard.
Een onafhankelijk, neutrale zit
In de clinic zoomden we in op het hebben van een ‘neutrale zit’. Om bewustwording te creëren bij iemand met een verkeerde houding is het altijd belangrijk dat de ruiter ervaart en voelt wat er misgaat. Roos gebruikt hiervoor de fitnessbal en zo kan zij de ruiter corrigeren in haar houding op de vloer, laten voelen waar de problemen zitten en laten ervaren hoe het wél moet. Tijdens de clinic is Imke dus met hulp van Roos begeleid op de fitnessbal alvorens ze weer te paard ging.
Het moment dat de neutrale zithouding werd aangenomen te paard was direct ook verschil zichtbaar. Imke vertelt: “Het moment dat ik de houding aannam met de adviezen van Roos voelde ik meteen het verschil onder me. Honoré begon echt te swingen. Hij voelde veel vrijer en soepeler aan dan eerst. Het publiek zag het ook en begon spontaan op de beat mee te klappen wat zorgde voor nog net dat beetje extra bij Honoré. Wat een geweldig gevoel was dat! Ondanks dat het werken aan je houding en zit voor mij een dagelijks iets is, heb ik toch weer wat nieuwe inzichten gekregen die ik zeker mee ga nemen in mijn trainingen en mee zal geven aan mijn leerlingen.”
Foto’s van Elena de Keijzer Fotografie